Botanic Sanctuary Antwerp is alweer een culinaire hotspot rijker. Op 28 september opent het nieuwe pop-uprestaurant SMAAK zijn deuren in de historische kloosterkeukens die deel uitmaken van het 5-sterren superior hotel Botanic Sanctuary Antwerp dat beschermd erfgoed is.
Initiatiefnemer is de gerenommeerde sterrenchef Jacob Jan Boerma; de voormalige chef-kok van het 3-Michelinsterrenrestaurant De Leest.
SMAAK zal gedurende vier maanden, van donderdag tot en met maandag, gourmands uit de hele wereld verwennen met nieuwe creaties die vol verrassingen zitten en de signatuur dragen van Jacob Jan Boerma. De dagelijkse leiding van het nieuwe Pop-Uprestaurant SMAAK berust in handen van Xanne Schijns en Ruben Christiaens. Die laatste werd in 2022 door Michelin uitgeroepen tot het ‘Young Chef of the Year’ en is de voormalige chef de cuisine van het 1-sterrestaurant Vintage in Kontich. Dit talentvol duo zal het pop-upconcept aangrijpen om hun creativiteit en kunde de vrije loop te laten.
Hoewel Antwerpen en Botanic Sanctuary Antwerp in het bijzonder over een rijkelijk aanbod aan uitstekende restaurants beschikt, is het volgens initiatiefnemer Jacob Jan Boerma niet gemakkelijk om op zondag en maandag in Antwerpen een restaurant op niveau te vinden. “Met SMAAK vullen wij een leemte op in het culinaire aanbod in Antwerpen waardoor gourmands niet langer letterlijk op hun honger moeten blijven zitten op zondag en maandag.”
Zowel Ruben Christiaens, gepassioneerd door de klassieke Franse keuken en vernieuwende invloeden met fermentatie, als Jacob Jan Boerma delen een diepgewortelde liefde voor de Japanse keuken die voor hen een bron van inspiratie is geworden. “SMAAK is gebaseerd op een Japans concept met 30 couverts, verspreid over de 2 historische kloosterkeukens, wat een intieme setting creëert die veel gelijkenissen vertoont met mijn restaurant in Yokohama. Ik ben gefascineerd door de schijnbare eenvoud en prachtige bereidingstechnieken van de Japanse keuken. In SMAAK voeg ik daar mijn eigen signatuur aan toe in de vorm van frisse zuren en het gebruik van Belgische ingrediënten met hier en daar een knipoog naar de Japanse keuken. Dat alles in de innovatieve setting van een Pop-Uprestaurant, tegen de betaalbare prijs van 115 euro voor een 5-gangen menu.”
Jacob Jan Boerma was recent nog op werkbezoek in Japan, vergezeld door zijn jonge collega Ruben Christiaens. Die heeft overigens de stiel geleerd aan de zijde van Jacob Jan Boerma in het 3-sterrenrestaurant De Leest. Boerma reist zeer regelmatig naar Japan en behoudt zo de controle over zijn team in Yokohama. Hij verheugt zich op de hernieuwde samenwerking met Christiaens en stelt een buitengewone culinaire ervaring in het vooruitzicht waarbij kruiden een belangrijke rol zullen spelen.
Ook de locatie van SMAAK in de historische keukens van Botanic Sanctuary Antwerp is een bijzondere beleving en maakt deel uit van de unieke ervaring die de gasten te wachten staat.
Botanic Sanctuary Antwerp nodigt iedereen uit kennis te komen maken met een buitengewone culinaire ervaring die bestaat uit een onuitgegeven combinatie van Japanse invloeden en de persoonlijke creativiteit van Boerma en Christiaens, twee sterke persoonlijkheden en toppers in hun vak.
Praktische informatie:
Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht op de website van Botanic Sanctuary Antwerp: SMAAK Japanese Dining: Jacob Jan Boerma & Ruben Christiaens (botanicantwerp.be) of via reservations@botanicantwerp.com.
Met Formitable’s reserveringsapp Table kunnen reserveringen voor SMAAK moeiteloos beheerd worden op één plek, waardoor gasten probleemloos reserveringen kunnen delen met vrienden en genieten van een geweldige ervaring.