Vanaf 2024 mogen er geen plastic wegwerpbekers meer gebruikt worden om ter plaatse drank te serveren. Wanneer men denkt aan de plastic soep die rondzwerft in de natuur, is het een goede stap naar een schoner milieu. Het blijft natuurlijk wel een flinke verandering bij evenementen, want het geldt ook voor de papieren koffi ebekers met een plastic coating. Gelukkig zijn er al veel alternatieven beschikbaar. Eén daarvan is de eetbare koffiecup.
Koffie ín een koekje
Een eetbare beker? Jazeker, dat leest u goed. De eetbare kopjes zijn gemaakt van graanproducten en er kan eventueel ook thee, ijs of warme soep in geserveerd worden. De bekers blijven minimaal 40 minuten lekvrij en knapperig en veranderen de smaak van de vloeistof niet. In de meeste gevallen zijn de bekers volledig natuurlijk, veganistisch en vrij van conserveermiddelen, kunstmatige kleur- en zoetstoffen. Eén beker bevat ongeveer 105 kcal.
Varianten voor de liefhebbers Om de eetbare koffi ebeker wordt een papieren etiket gedaan. Behalve dat dit de beker beschermt tegen vieze vingers, voorkomt de kleine verhoging ook dat de beker direct in contact komt met het oppervlak wanneer deze neergezet wordt. Uiteraard kunnen de etiketten bedrukt worden, net zoals bij de reguliere
bekers. Mocht iemand geen honger hebben dan kunnen ze de eetbare bekers overigens met een gerust hart weggooien: de cups vallen na drie tot zeven dagen op natuurlijke wijze uiteen.
De innovatie is inmiddels zo ver dat er al variaties op de markt zijn. Zo kunnen de eetbare bekers ook van zeewier of rijst gemaakt worden. En voor wie graag wat meer smaak bij de koffi e wil, zijn er ook bekers verkrijgbaar die en een zoetstof bevatten en meer lijken op een echt koekje. Er zijn zelfs cups die een coating van chocolade hebben, om de warme drank nog lekkerder te maken. Om het plaatje compleet te maken zijn er voor de échte liefhebber ook nog eetbare lepels te verkrijgen.
Een internationale trend
De eetbare koffi ebekers worden wereldwijd al regelmatig ingezet. Cuppfee, Twiice en Yummy Cup zijn momenteel de bekendste internationale producenten. Ook in Nederland worden de eetbare bekers verkocht, onder andere door Edibles. Maximilian Schupp, mede-oprichter en CEO van Edibles, vertelt over het doel van de start-up. “We willen een positieve impact maken op de lange termijn. Dat betekent dat we over vijf jaar een van de grootste leveranciers in de BENELUX willen worden van duurzaam servies. De laatste twee jaar hebben we zelf kritisch getest en feedback verzameld om tot de beste cups te komen. Zo kunnen we de voedingsindustrie leuk en toekomstbestendig maken.”
Afval tegengaan
Het is niet vreemd dat bedrijven de koffi ebekers als verbeterpunt zien. Dagelijks worden er wereldwijd meer dan 400 miljoen koffi ebekers eenmalig gebruikt. Dat levert een enorme berg afval op. Hoewel herbruikbare bekers het meest duurzaam zijn, is dat niet in alle situaties haalbaar. Op kantoren en in koffi eshops worden werknemers en klanten relatief eenvoudig gestimuleerd om een echte mok te gebruiken, bijvoorbeeld door de prijs van een drankje te verlagen wanneer men een eigen beker meeneemt. Overigens wordt vanaf juli 2023 een meerprijs al de norm: vanuit de overheid is bepaald dat er vanaf dat moment extra kosten gerekend moeten worden voor plastic verpakkingen van eten en drinken.
Bij evenementen of in de luchtvaartindustrie is die omwenteling wat ingewikkelder. Air New Zealand berekende dat ze per jaar 8 miljoen koppen koffi e serveren. Ze gingen daarom een samenwerking aan met producent Twiice. Tijdens de pilot zal de luchtvaartmaatschappij de kopjes koffi e in de lucht in eetbare bekers schenken, om te kijken of dit een goed alternatief is.
De toekomst van de beker
Het moet gezegd worden dat de inkoopprijs van de eetbare bekers nog wel een stuk hoger ligt dan die van de papieren varianten. Daarnaast zijn die papieren bekers inmiddels ook verkrijgbaar met een milieuvriendelijke coating van suikerriet of maiszetmeel. Verder zijn er bekers van 100% karton beschikbaar, die direct bij het oud papier mogen na gebruik. Het is dus de vraag of de eetbare koffi ebekers de standaard zullen worden voor de toekomst. Schupp heeft er vertrouwen in dat Edibles steeds meer orders zal krijgen. “Aan het begin van een innovatie is een product meestal wat duurder, maar de pionierende gebruikers zullen het desondanks proberen. Ze geloven in meer dan alleen de bekers, maar ook waar ze voor staan. Het is onze taak om de prijs zo laag mogelijk te krijgen, zodat het uiteindelijk toegankelijk wordt voor miljoenen drinkers.”
Nu de eetbare bekers nog geen mainstream verschijning zijn, bieden ze in ieder geval een interessante kans als gimmick op evenementen. Gegarandeerd dat de innovatieve bekers terug te zien zijn in social media posts. Misschien wel met een hap eruit.