Spijt is een zeer bekende emotie waar eigenlijk iedereen wel mee te maken heeft gehad. Spijt van een bepaalde uitspraak, spijt van een keuze, spijt van – iedereen kan zich wel een moment van spijt herinneren. Spijt kan behoorlijk knagen en zelfs voor depressies zorgen. Dat het ook anders kan,
beschrijft psycholoog Robert Leahy in zijn boek Had ik maar…
De schrijver neemt zijn lezers mee in de wereld van spijt, berouw en wroeging. Op zich is dat niet een wereld waar de zon vaak schijnt. In zijn boek laat Leahy echter zien dat je kunt leren van bepaalde keuzes waar je spijt over hebt. Je kunt dus veel meer dan alleen maar achteraf je misstap beklagen.
Productieve spijt
Spijt is eigenlijk een vorm van zelfkritiek. Op dat punt is de titel Had ik maar… erg goed gekozen. Sterke gevoelens van spijt kunnen echter als een blok aan je been worden, die zelfs alledaagse bezigheden hinderen – en je totaal in hun greep kunnen krijgen. Productieve spijt houdt in dat je van je fouten leert en je in de toekomst een soortgelijke fout kunt voorkomen. Leahy laat zien dat het aanbieden van excuses – een spijtbetuiging – ook een vorm van leren is: je kunt hiermee voorkomen dat je een ander nog een keer kwetst.
Aanbeveling
Had ik maar… is een boek waar je even voor moet gaan zitten. Het boek is – in vertaling – zeker goed leesbaar, maar de inhoud is niet licht. De lezer wordt uitgedaagd, eigen situaties nog eens in ogenschouw te nemen. Voor wie veel met mensen samenwerkt of belangrijke beslissingen moet nemen is dit boek een aanrader. Wellicht heeft de lezer al eens een stevige fout begaan en is er nog steeds iets niet verwerkt.
Had ik maar… biedt praktische handreikingen om daar nu eindelijk eens een leerzame streep onder te
zetten.