In het hart van Europa vormt Slovenië een zeer aantrekkelijke congresbestemming. Het land is compact, maar vormt tegelijkertijd het kruispunt van Europa, waar mensen uit alle windstreken elkaar ontmoeten. Meetings en incentives vormen dan ook een wezenlijk onderdeel van Slovenië. MEETINGS sprak met Fredi Fontanot, directeur van het Slovenian Convention Bureau en Jan Oršič, hoofd van het Ljubljana Convention Bureau bij Ljubljana Tourism over de uitgebreide mogelijkheden in dit compacte land met een lange traditie van zakelijke bijeenkomsten en spectaculaire incentives.
Slovenië, gelegen aan de zonnige zijde van de Alpen én aan de Adriatische Zee, is van oudsher een land waar eeuwenlang mensen doorheen getrokken zijn en steeds hun sporen hebben nagelaten. De eeuwenlange
banden met Oostenrijk, Hongarije en Italië hebben hun sporen in het Slavische Slovenië nagelaten in de vorm van een open mind, een gemêleerde cultuur en een aantrekkelijke gastronomie. Wie hier een event of meeting organiseert, treedt in de voetsporen van beroemde keizers en koningen, maakt gebruik van de excellente facipersoliteiten van vandaag en legt de basis voor een duurzame toekomst.
Compact & compleet
Slovenië lijkt qua landschap een miniatuurversie van Europa: in het noorden domineren de Alpen met toppen van meer dan tweeduizend meter hoogte, het oosten vormt de overgang naar de Hongaarse poesta’s, het zuiden kent dichte wouden en het westen bestrijkt deels het schiereiland Istrië en beschikt enkele fraaie stranden aan de azuurblauwe Adriatische Zee. De hoofdstad Ljubljana is een bruisende, charmante en veilige stad, waar iedereen zich thuis kan voelen. Het land is ongeveer half zo groot als Nederland, maar kent een dichte infrastructuur. Die combinatie maakt
het land ideaal voor congressen en incentives. “U kunt in Slovenië letterlijk ’s ochtends zwemmen in de blauwe
Adriatische Zee, ’s middags skiën en ’savonds feesten in de hoofdstad Ljubljana”, zegt Fredi. “De afstanden zijn klein en alles is met de auto binnen korte tijd bereikbaar.”
Congressen & incentives
De korte afstanden, het uitdagende landschap én de uitmuntende congresfaciliteiten maken Slovenië tot
een zeer interessante destinatie voor zakelijke bijeenkomsten. “Ljubljana kent een lange historie van conferenties en congressen”, vertelt Jan. “Zo werd hier in 1821 een belangrijk congres van de zogeheten Heilige Alliantie gehouden, waarbij onder andere de Russische tsaar en de keizer van Oostenrijk aanwezig waren. Meetings rondom associaties worden geregeld in Ljubljana gehouden.” En daar is de Sloveense hoofdstad goed op ingericht. De stad met iets meer dan 300.000 inwoners beschikt over een groot conferentiecentrumhet GR Exhibition & Convention Centre. Deze zeer veelzijdige locatie beschikt over veertien zalen en ruimtes, waarvan een aantal kan worden gesplitst of juist kan worden samengevoegd. De twee grootste hallen bieden ruimte aan elk meer dan 2.000 gasten. De veelzijdigheid van Slovenië maakt het land eveneens zeer aantrekkelijk voor corporate meetings en events. In Ljubljana is alles op loopafstand: venues, hotels en attracties.
Jan: “Je kunt hier alle kanten op zonder lang onderweg te zijn.” Dat geldt voor het hele land, aldus Fredi: “In het hele land zijn kleine en middelgrote locaties, waar veel corporate meetings georganiseerd. Aan de kust heeft Portorož een conferentiecentrum waar 1.000 gasten kunnen worden ontvangen en in de Alpen beschikt Bled over een venue voor 400 personenFredi wijst ook op de mogelijkheden voor incentives: “De Alpen, de mediterrane kust en de wouden in het zuiden maken combinaties van een meeting met een onvergetelijke incentive heel eenvoudig mogelijk. Er is heel veel te doen in Slovenië en de korte afstanden bieden veel mogelijkheden voor een gevarieerd en aantrekkelijk programma. Denk bijvoorbeeld aan raften, activiteiten op het strand of in de bossen. En Slovenië is geen seizoensgebonden bestemming er is hier het hele jaar door veel te doen.”
Duurzaamheid & innovatie
Slovenië zet sterk in op duurzaamheid. Zo heeft Ljubljana de meest geavanceerde recyclingfaciliteiten van Europa: het RCERO Ljubljana. “We hebben een mooi land en we willen dit nog mooier doorgeven aan volgende generaties. De duurzame ambitie is ook terug te zien in het drinkwater. In Ljubljana zijn overal watertaps met schoon drinkwater beschikbaar.” Duurzaamheid vormt ook de basis van de samenwerking van Ljubljana met andere steden in Europa in het kader van het EU CVB Netwerk. Het Ljubljana Convention Bureau werkt hierin intensief samen met de conventionbureaus van Florence, Gotenburg, Lyon, Valencia, Rotterdam en Salzburg. “We delen gelijke waarden op het gebied van duurzaamheid en onze businessmodellen. Samen gaan wij de concurrentie aan met andere steden en regio’s.” Innovatie floreert in Slovenië.
Aan de grootste universiteit, de Univer-siteit van Ljubljana, studeren meer dan 38.000 studenten. De staf omvat meer dan 3.500 medewerkers. Het Jožef Stefan Institute houdt zich bezig met artificial intelligence en het KI National Instutute of Chemistry zijn twee belangrijke intituten voor science. Er
worden dan ook veel wetenschappelijke congressen in Slovenië gehouden. Jan: “We hosten jaarlijks talloze evenementen voor industriële associaties. In het verleden hadden we meerdere ICCA-events en dit jaar hosten we de SITE Incentive Summit Europa (ISE). In 2024 vindt de general assembly van de IAPCO in Ljubljana plaats. De Sloveense bevolking blijft groeien, mede als gevolg van instroom uit het buitenland. Het land kent een aantrekkelijk vestigings- en wetenschappelijk klimaat. “Jonge mensen komen graag naar Slovenië en blijven hier ook wonen”, vertelt Jan. “Dit zien we onder andere terug in de vele startups die hier zijn én blijven. Het Technology Park is hier het bruisende gevolg van.”
Slovenië concurreert
Jaarlijks bezoeken vier miljoen mensen Slovenië voor leisure of voor business “Of voor allebei,” zegt Fredi. “Alles is dichtbij, we combineren tradities met vandaag en morgen en we zorgen dat het onze bezoekers aan niets ontbreekt.” Jan vult aan: “Wij zijn geen bestemming voor massatoerisme en dat willen we ook niet worden,” zegt Jan. “Wij proberen speciaal te blijven. We gaan voor quality time, niet voor zoveel mogelijk bezoekers.” Juist de hoge kwaliteit van venues, hotels en service zorgt ervoor dat veel mensen steeds weer terugkomen. Fredi: “Daar komt bij dat Slovenië centraal ligt ten opzichte van grote zakelijke steden als Venetië, Wenen en Boedapest en in één regio alles kan bieden wat deze regio’s zelf afzonderlijk niet kunnen bieden. Ook ligt het prijsniveau in Slovenië lager dan in de omringende landen, terwijl het niveau van onze service en kwaliteit minstens net zo hoog is.” Slovenië is een zeer open land. Bijna iedereen spreekt naast Sloveens ook Engels. In het westen wordt ook Italiaans gesproken, in het noorden Duits en in het oosten Hongaars. Het Sloveens heeft veel woorden uit omringende talen overgenomen.
Goed eten
Deze openheid is ook terug te zien op de menukaart. Het noorden heeft een echte alpine cuisine, terwijl u in het westen de Italiaanse invloeden proeft. Langs de oostgrens is de authentieke goulash een regionale lekkernij en de bossen in het zuiden leveren de ingrediënten van heerlijke jachtschotels. “Michelin heeft Slovenië ontdekt als een land van goede chef-koks”, vertelt Fredi. “Er zijn maar liefst tien restaurants met minimaal één Michelinster.” De culinaire nationale trots is Ana Roš, die zichzelf het vak eigen heeft gemaakt en in 2017 zelfs tot de beste vrouwelijke chef-kok ter wereld werd gekozen. Haar restaurant Hiša Franko in Kobarid was het eerste restaurant in Slovenië met twee sterren. Duurzaamheid vormt één van de belangrijkste elementen in haar culinaire kunst. Jan: “Zij is ook bekend van de serie Chef Stable op Netflix.”