Alden Biesen is meer dan een historische toplocatie. Het is een levend centrum. Een centrum waar cultuur en toerisme hand in hand gaan met uw activiteit. De site, met zijn imponerende Waterburcht, is een indrukwekkend historisch decor voor allerhande vergaderingen, vormingen en congressen. De Landcommanderij Alden Biesen ligt in Bilzen, in het oosten van Vlaanderen. Het complex ligt in het hart van de Euregio, met steden als Hasselt, Tongeren, Luik, Maastricht (Nederland) en Aken (Duitsland) in de buurt. De nationale luchthaven van Zaventem is slechts een uurtje met de wagen.
De Landcommanderij Alden Biesen is een 800 jaar oud, imposant kasteeldomein in de Belgische provincie Limburg, in Rijkhoven (Bilzen). Het was de Duitse Ridderorde die de Landcommanderij in 1220 oprichtte. Het kasteeldomein kende haar glorietijd tussen de 16e en de 18e eeuw. In die periode groeide ze uit tot de luxeresidentie zoals we ze vandaag kennen, met haar prachtige Engelse en Franse tuinen. Op het einde van de 18e eeuw maakte de Franse Revolutie hier een einde aan, de Duitse Orde werd verdreven. Het kasteelcomplex werd openbaar verkocht. Toen Guillaume Claes het domein kocht, was dat het begin van twee eeuwen privébezit en aftakeling. Na de brand van 1971 kocht de Belgische staat Alden Biesen, en vandaag is de Landcommanderij een internationaal cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.
Franse en Engelse tuinen
De Landcommanderij is in Vlaamse handen uitgegroeid tot een fraaie evenementensite. Jaarlijks vinden er zo’n 500 events plaats, zowel B2B als B2C, en niet minder dan 250.000 bezoekers zijn benieuwd naar wat het complex te bieden heeft. Rondom het kasteel ligt een prachtig, 80 hectare groot park met Engelse tuinen vol kronkelende paadjes en mooie paviljoentjes, en Franse tuinen bekend om hun geometrische lijnen. Het gratis toegankelijke park biedt ook plaats aan de hoogst aaneengesloten hoogstamfruitboomgaard van Noord-Europa met meer dan 500 unieke boomsoorten. De Nationale Boomgaardstichting van België zorgt er mede voor het onderhoud en het beheer van de historische locatie. Werkelijk, hier waan je je in het zuiden van Frankrijk.
Overnachten
Overnachten is mogelijk in het kasteel, dat over 30 kamers (54 bedden) beschikt. De kamers kunnen echter enkel gereserveerd worden bij meerdaagse congressen. Op 150 meter afstand ligt het 4-sterren Martin’s Rentmeesterijhotel (Martin’s Hotels) dat over 70 extra kamers beschikt. Voor wandelaars, toeristen en sporadische voorbijgangers zijn er twee brasserieën op de ruime site.
Ontspannen
In de heel nabije omgeving zijn er diverse horecagelegenheden. Het stadje Bilzen is een leuk uitstapje waard en beschikt over een eigen treinstation waar je je genodigden dus ook met een shuttlebus kunt oppikken. En op het domein is ook nog een kantoor van Toerisme Limburg ondergebracht, geïnteresseerden kunnen er fietsen of elektrische groene wagentjes huren, wandelkaarten of streekproducten kopen. Bezoek de historische gebouwen en tuinen en ga naar een tentoonstelling in de Waterburcht. Of neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling of pittige fietstocht door Haspengouw en de Demervallei. Of waarom koppel je je vorming niet aan een rondleiding, je bedrijfsherbronning aan een ritje met de groene wagentjes of je congres aan een tentoonstellingsbezoek? Wens je een intense teambuilding of verrassende incentive, dan kan het team van de Landcommanderij u in contact brengen met de juiste partner.
Vergaderinfrastructuur
Meetings en congressen in een historische locatie bieden een unieke ervaring aan elke deelnemer. Je wordt immers overdonderd door de setting en die prikkels kunnen inspirerend werken. De Landcommanderij is door haar historische grandeur een bijzonder sterke prikkel. Meetings en congressen kunnen er plaatsvinden tot maximum 350 personen. Er worden er echter, volgens het 3-stoelen-principe, gemiddeld 200 ontvangen. Volgens dit principe heeft een congresdeelnemer in de meetinglocatie een zitplaats in de plenaire ruimte, in een break-out ruimte en voor de lunch. De site beschikt over meer dan 30 soorten verschillende zalen (van 10 tot 350 personen), zowel moderne als historische. Ondanks het bijzonder authentieke karakter beschikken alle ruimtes over de meest moderne vergaderapparatuur, er zijn diverse goed werkende wifi-kanalen waardoor organisatoren over hun eigen kanaal beschikken, er is een permanente technische dienst aanwezig die helpt indien nodig en zowel modern AV-materiaal, maar ook podiumelementen en tentoonstellingsschermen kunnen er gehuurd worden.
Uiteraard kunnen uw vergaderingen of opleidingen gevolgd worden door een buitenreceptie, -feest of zelfs -diner. Het park biedt verschillende mogelijkheden voor ontspanning en nagenieten op een heerlijke zomeravond.
Flanders Heritage Venue
De Landcommanderij Alden Biesen staat vandaag gecatalogeerd als Flanders Heritage Venue. Een venue die deze titel draagt is een blikvanger waarmee Vlaanderen zich internationaal promoot als congresbestemming. Er zijn er in totaal 15. Om die titel te krijgen moet je wel een parcours van een jaar afleggen. In die periode wordt de customer journey/satisfaction beoordeeld. Hoe zijn de zalen aangekleed, wat is het concept van de site, hoe wordt de catering ingevuld? Op het einde van dat traject wordt je rapport voorgelegd aan een internationale jury. Via dit label zet Vlaanderen dus sterk in op haar erfgoed. Zowel gebouwen uit de middeleeuwen als uit het industriële tijdperk krijgen zo een tweede leven, niet alleen als erfgoedlocatie maar dus ook als inspirerende, authentieke vergader- en congreslocatie. Immers, authenticiteit is uniek en niet te koop.
Post-corona
Sinds begin juni 2020 is de Landcommanderij weer open voor elk zakelijk evenement, mits enkele aanpassingen uiteraard. Vooreerst, elk evenement heeft een eigen draaiboek, en in dat draaiboek worden alle details die een potentieel gezondheidsgevaar inhouden meteen aangepakt. Hoe verloopt de registratie? Het onthaal? Is er voldoende afstand gegarandeerd tussen de deelnemers, zowel tijdens de vergadering, opleiding als het afsluitende diner of de receptie? Koffiebreaks, het hoort bij elke meeting. Nu zullen alle deelnemers aparte thermoskannen krijgen. Er werden mobiele handgelstations geïnstalleerd en plexischermen waar nodig. En uiteraard werden de stoelen in elke zaal op voldoende afstand van elkaar gezet. Voorlopig worden trouwens maar 80 personen toegelaten in de grootste zaal. Bovendien kan er bijzonder snel op elke aanvraag gereageerd worden: het personeel van de Landcommanderij is nooit economisch werkloos geweest.
Let’s meet… outside the box
Naast de volledige terugbetaling van alle afgelaste meetings en evenementen die tijdens de coronacrisis gepland stonden, werd nu een speciaal voordeeltarief gelanceerd om bedrijven en associaties terug warm te maken om een vergadering of opleiding te boeken. Voor vergaderingen (max 30p), lezingen en seminaries (max 80p) gelden tot het einde van het jaar volgende prijzen: 11,50 euro pp voor een halve en 15,50 euro pp voor een hele dag (in plaats van 45 euro incl. broodjeslunch). Deze tarieven zijn inclusief huur van de zaal, basic AV, welkombox en wifi.
Combineer je activiteit met een bijkomende lunch. Afhankelijk van de grootte van je groep kan dit aan tafel (6-20p) of met een box (21-80p). De Lunchbox (+ 15 euro) staat individueel klaar en laat je genieten van een huisgerolde wrap met kip, zalm of een vegetarisch alternatief. Om de lunch compleet te maken, wordt ook een pastasalade en dessert voorzien. Verkies je een uitgebreide lunch (+ 21 euro)? Geen probleem! Alles wordt klaargezet en je hoeft enkel nog aan te schuiven voor een koude schotel, aangevuld met nog heel wat lekkers.