De Grote of Sint-Laurenskerk is één van de iconen van Rotterdam. Al eeuwenlang is deze middeleeuwse kerk een zeer aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor Rotterdammers en hun gasten. De grandeur, ambiance en gastvrijheid spreken tot de verbeelding. MEETINGS sprak met Frank Migchielsen, directeur van Laurenskerk Rotterdam over de ontwikkelingen in de sector en mogelijkheden van de Laurenskerk.
Op een paar minuten lopen van de Markthal, station Blaak en de Oude Haven vormt de gotische Laurenskerk het kloppend hart van Rotterdam. De monumentale sfeer, mede veroorzaakt door de imposante orgels, de kroonluchters en bijzondere lichtinval door de hoge ramen, maakt elke bijeenkomst in deze kerk bijzonder. In de afgelopen maanden is een nieuw gebrandschilderd raam geplaatst, dat gewijd is aan het bombardement van 14 mei 1940.
Streaming en live
Frank kijkt terug op de afgelopen tijd: “We hebben zeer sterk ingezet op livestreams. Hierdoor kon het culturele programma vrijwel volledig worden gevolgd. Als museum en concertpodium is de kerk inmiddels ook weer beschikbaar. Binnen de marges van de anderhalve meter mogen we op dit moment 250 bezoekers ontvangen.”
Mensen verlangen naar live bijeenkomsten
Wat betreft zakelijke bijeenkomsten houdt Frank nog een slag om de arm: “Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in de komende weken. We hopen dat straks inderdaad weer veel tot alles mogelijk is.” In normale omstandigheden kunt u in de Laurenskerk Rotterdam met 2.000 gasten terecht. “Veel zal afhangen van hoe de zakelijke markt zich zal ontwikkelen”, zegt Frank. “Laurenskerk Rotterdam is zeer goed voorbereid op zowel volledig live-events als hybride bijeenkomsten. De ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van streaming komt elke bijeenkomst in de toekomst ten goede.” Hij is op één punt positief-realistisch: “Mensen verlangen naar live bijeenkomsten.” De tijd van uitsluitend naar een scherm staren is wellicht binnenkort voltooid verleden tijd.
Duurzaamheid
De kerk heeft, ondanks de eerbiedwaardige ouderdom en het grote formaat een zeer goede notering gekregen wat betreft duurzaamheid. Daarmee is op dit punt de toekomst van de kerk gewaarborgd. Frank: “Dat is een enorme opsteker. Het energieverbruik is door een uitgekiend verwarmingssysteem veel lager dan men van een oude kerk zou verwachten.”