Op 18 december vorig jaar vond in Brugge de inhuldiging van het BMCC plaats. “Het Bruges Meeting & Convention Centre zal een boost betekenen voor het beurs- én congrestoerisme en zorgt mede voor een heropleving van de lokale economie en toerisme na de coronacrisis”, sprak burgemeester Dirk De fauw toen. Nadat we een rondleiding kregen, vermoedden we dat dit geen holle frasen zouden zijn. Het BMCC is zonder meer een pronkstuk en uithangbord, en moet het onevenwicht tussen leisure- en businesstoerisme in de middeleeuwse stad wegwerken. Meetings sprak met directeur Sarah Cornand.
Hallo Sarah, er zijn wel wat jaren overheen gegaan voordat het BMCC er finaal stond. Welke rol moet het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum vervullen?
“Het klopt dat er in Brugge al zo’n 20 jaar lang gesproken werd over de noodzaak van een nieuw congrescentrum. Alleen zijn er meerdere scenario’s uitgetekend. Maar al die jaren was iedereen het wel eens dat het gebouw er moest komen. Brugge is een bijzonder sterk merk op B2C-vlak, zodanig sterk zelfs dat er in de loop der jaren een onevenwicht met het B2B-meeting- en congrestoerisme is ontstaan. We spreken over een verschil van maar liefst 90% leisure-10% business, dat is te groot. Maar om hier meer evenwicht in te krijgen, moet je uiteraard een aanbod hebben. En daar moet het BMCC mede voor zorgen. Brugge zal dankzij het congrescentrum vooraan in het rijtje staan als er door congresorganisatoren gezocht wordt naar geschikte locaties. Uiteraard was er wel al aanbod in onze stad: je hebt het Concertgebouw, er zijn meerdere hotels met meetingsfaciliteiten, er zijn de sites Oud Sint-Jan, de Brugeoise en nog zoveel meer. Maar het aanbod was wel in grootte beperkt. Zeker wat meetingsfaciliteiten voor meer dan 500 personen betreft, moest een gat ingevuld worden. Het BMCC is meteen de grootste eventruimte in Brugge en omstreken. Dat we bovendien in het hart van onze historische stad gelegen zijn, is een troef ten opzichte van veel buitenlandse beurs- en congreslocaties die meestal aan de rand liggen en zo een minder sterke band hebben met het bruisende centrum. Dat is onze belangrijkste USP, vind ik zelf. De afrit van de autosnelweg E40 is vlakbij, maar het centrum van deze wondermooie UNESCO Werelderfgoed stad nóg dichter. Het station ligt op 10 minuten wandelen en we beschikken over een ondergrondse parking voor 90 wagens en een fietsparking voor 200 tweewielers. Niet oninteressant voor congresdeelnemers die met de trein willen komen. Zaventem, de nationale luchthaven in Brussel, is op slechts 80 minuten verwijderd met de trein. En op wandelafstand zijn er meer dan 100 hotels (circa 3.400 kamers). Dit is bijzonder interessant voor organisatoren die zo geen budgetten moeten voorzien voor transfers. Brugge telt nu echt mee als meeting- en congresbestemming. Als we samenwerken met het nabijgelegen Concertgebouw kunnen we zelfs nog grotere events hosten.”
Wat is het prijskaartje van dit project?
“De eerste steen werd gelegd in september 2019. Na twee jaar staat het BMCC er, en binnen het afgesproken budget van 40 miljoen euro. Die financiering wordt volledig gedragen door Brugge zelf, een deel van de kosten werd onder andere gefinancierd door de toeristentaks. Dat is dus echt een heel straffe verwezenlijking en één van de grootste investeringen in Brugge van de afgelopen decennia. Veertigmiljoen klinkt veel, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de ganse meetingsector in onze stad ten goede zal komen. Het BMCC zal een hefboom zijn voor de hele toeristische sector. Zowel hotels, restaurants, event- en incentivekantoren als alle toeleveranciers; maar ook gewone winkeliers en actoren die meer gericht zijn op leisuretoerisme zullen mee profiteren.” Het gebouw staat er nu, de capaciteit voor 500+ personen in Brugge is er. Nu moeten jullie bedrijven en associaties nog zover krijgen om voor Brugge en het BMCC te kiezen. “Klopt. En ook daar zijn we volop mee bezig en worden er budgetten vrijgemaakt. In ons marketingplan hebben we ook plaats voorzien voor promotie via zogenaamde ambassadeurs, waarvan fimpjes online en op sociale media worden geplaatst. Dat zijn onder meer de Haven van Zeebrugge, die op nauwelijks 20 minuutjes rijden ligt en VOKA, de Kamer van Koophandel WestVlaanderen. En er volgen er nog.”
Wat is er allemaal mogelijk in het BMCC?
“Naast meetings en congressen kunnen hier ook beurzen, grote publieksevents en concerten plaatsvinden. Die krijgen onderdak in onze multifunctionele eventhal op het gelijkvloers. Maar daar kunnen evengoed dansfeesten, galadiners of recepties tot 2.500 personen georganiseerd worden. Voor elk wat wils dus. Deze hal is maar liefst 4.500 m2 groot. Rondom zijn glazen wanden voorzien die kunnen openschuiven zodat een overdekt plein ontstaat. Akoestische panelen helpen bij grotere evenementen het geluidsniveau te beperken en bieden daarbij ook verduistering, zo creëer je een blackbox. Vrachtwagens kunnen binnenrijden via de grote inrijpoort achteraan. Voor kleinere, corporate meetings hebben we op niveau 3 twaalf kleinere, moduleerbare meeting rooms, die gaan van 10 tot 80 personen in theaterstijl. Alle ruimtes hebben rechtstreeks daglicht. Elke ruimte is voorzien van basistechniek zoals een scherm en een beamer en zijn ook verduisterbaar. Op niveau 1 is er naast een foyer een auditorium voorzien met een tribune met 514 zitjes. Achteraan de ruimte zijn er twee regiekamers en twee tolkencabines. De tribune is inschuifbaar en een optionele akoestische wand maakt de ruimte opdeelbaar. Tot slot is er op niveau 4 nog een prachtige, met licht overgoten cateringruimte. De ingerichte keuken is vlakbij en garandeert zo een vlotte service. De cateringzaal geeft uit op een terras met een indrukwekkend uitzicht op het historische Brugge. Het BMCC zelf is sober ontworpen. Maar het échte decor… dát is Brugge!”
Kunnen jullie hybride events organiseren?
“Zeker en vast, alle aansluitingen zijn gedaan om op diverse manieren te kunnen streamen: inhouse tussen diverse zalen (van plenaire zaal naar meeting rooms bijvoorbeeld), van binnen naar buiten of vooraf opgenomen. Alles is mogelijk. We zijn klaar voor de nieuwe realiteit van het post-coronatijdperk.”
Hoe ziet jullie agenda voor de lente en het najaar eruit?
“Ondertussen zit onze agenda voor maart, april, september en oktober al goed vol, met hier en daar nog wat gaatjes. Maar ondanks corona hebben we quasi niks moeten annuleren. Alles werd verschoven, ook de organisatoren gaan makkelijk mee in dit verhaal. De voorbije nieuwjaarsrecepties bijvoorbeeld werden omgevormd tot paas- of lenterecepties. Voor sommige klanten was maart nog iets te vroeg, uit angst of onzekerheid, maar die hebben we probleemloos opgeschoven naar het najaar. Alle partijen begrijpen de situatie en gaan daar ook makkelijk in mee.”
Hoe ‘groen’ werd het BMCC gebouwd?
“Ons congrescentrum is een BEN-gebouw, een Bijna-Energie-Neutraal gebouw dat bovenop de ondergrondse parking (124 plaatsen, waarvan 90-tal voor bezoekers) nog 4 bouwlagen telt. We beschikken onder het gebouw over warmtepompen. Er wordt gebruik gemaakt van geothermie (BEO-veld) waarbij de energie uit de bodem onttrokken wordt om de gebouwen te koelen en te verwarmen. Op de daken van het congres- en beursgedeelte zijn zonnepanelen voorzien die een jaarlijkse CO2-besparing van 38 ton geven. De resterende dakzones worden aangevuld met een extensieve daktuinbegroening met vetplanten. In heel het gebouw zijn sensoren aanwezig die, indien nodig, ventilatiedebieten kunnen aanpassen, toch niet onbelangrijk in eze coronatijden. De CO2-meters zitten ingebouwd in ons gebouwbeheersysteem. De ventilatie past zichzelf aan als eenmaal een bepaald aantal ppm bereikt is. We beschikken dus altijd over optimale omstandigheden. Milieu- en coronagewijs werd met alles rekening gehouden. We werken ook samen met 4 huiscateraars (D’s Deldycke traiteurs, J&M Catering, Gourmet Invent en De Feestarchitect) die geselecteerd werden op hun duurzame manier van werken: geen wegwerpmateriaal, een groene food waste-politiek, vegetarisch aanbod, geen milieuonvriendelijke goodybags, enzovoort.”
Tot slot, jullie willen een internationaal publiek toch jullie prachtige stad leren kennen?
“Zeker en vast. Brugge is sowieso een fantastische stad die ook een internationaal publiek aanspreekt. We hopen dat met de komst van het BMCC het congrestoerisme in Brugge in de lift zal zitten.”