De entertainmentbranche staat voor buitengewone uitdagingen als gevolg van de wereldwijde pandemie. Organisatoren, producenten en leveranciers staan te popelen om weer mooie dingen te mogen organiseren en bewerkstellingen en het publiek is meer dan ooit klaar voor gezelligheid en vermaak buiten de deur met hun beste vrienden en in grote gezelschappen. Helaas zorgt de aanwezigheid van het besmettelijke coronavirus dat er voor alsnog een streep door alle activiteiten staat. Maar met de Christie CounterAct UVC lamp komen we weer een stap dichter bij het bestrijden van het virus.
De commerciële UV-desinfectie apparatuur van Christie CounterAct is namelijk uitgerust met de gepatenteerde Care222-technologie van Ushio Inc. Deze techniek straalt Far-UVC 222nm licht uit. Daarvan is aangetoond dat de besmettelijke ziekteverwekkers in binnenruimtes, aanzienlijk worden gereduceerd. “Wanneer de lamp op 3.93m hoogte wordt geplaatst in een ruimte heeft het 66 minuten nodig om alle virussen en of bacteriën welke binnen de lichtbundel vallen 100% te doden”, legt Sales Manager Robin van der Heiden uit. “Plaatst men de lamp lager, dan is deze tijdscyclus korter. Bovendien is het de enige UVC technologie die ook bescherming biedt op plaatsen waar mensen aanwezig zijn, dus ook tijdens een grootschalig evenement, of een voetbalwedstrijd in een stadion, een tour door een museum, een bezoek aan een bioscoop, een overleg.”
Eigen filter
Bij elke gewenst evenement of een samenzijn van mensen van verschillende groepsgroottes kunnen de lampen worden ingezet. Daarnaast zijn het de enige lampen met een eigen filter die voorkomt dat er schadelijke UVC golflengtes worden uitgestraald. Van der Heiden “De ‘safe zone’ bevindt zich tot 230 Nm. De Counteract heeft een B1 filter wat al het licht met een langere golflengte dan 230Nm tegenhoudt, dit als extra veiligheid. Immers heeft ons UVC licht een golfl engte van 222Nm.”
Virussen reduceren tijdens live event
Van der Heiden vervolgt: “We weten dat ultraviolet (UV) licht zeer effectief is bij het reduceren van ziektekiemen. Bedrijven maken al lang gebruik van virusdodend UVC-licht om ruimten te
desinfecteren. Denk bijvoorbeeld aan OK-ruimten binnen het ziekenhuis. Echter, omdat de typische UVC-golflengte van 254nm kan doordringen in de menselijke huid en ogen, kan deze niet worden gebruikt waar mensen onbeschermd aanwezig zijn.”
Niet schadelijk
De Christie CounterAct UVC lampen bevatten daarentegen gepatenteerde Care222 technologie die Far-UVC 222nm licht uitstraalt. Dit is een punt op het UV-spectrum welke effectief is bij het reduceren van ziektekiemen. Maar deze golfl engte is niet schadelijk voor de gezonde menselijke huid mits gebruikt volgens de specificaties en dus heel goed inzetbaar. “Zeker in deze tijdens van de coronapandemie en de daarmee samenhangende beperkingen voor de samenleving kunnen deze lampen echt het verschil maken”, besluit Van der Heiden.