Nu bijeenkomsten nagenoeg verboden zijn, stappen we massaal over op digitale mogelijkheden zoals Zoom, Teams of Skype. Daardoor zien we meer dan ooit in hoe belangrijk echte bijeenkomsten zijn. In de vakmedia viel ons een interessant artikel op waarover we graag wat met u delen.
In technische zin vervangen digitale meetings nu de echte meetings. En in deze uitzonderlijke situatie is het fijn dat de techniek er is. Formeel vervangt dit de mogelijkheden. Maar ook zijn er flinke tekortkomingen ten opzichte van echte meetings. In Adformatie, een vakblad voor uitgevers, verscheen een artikel over dit thema. Farah Nobbe schreef in een blog dat we een belangrijk deel nu missen dat de techniek niet kan vervangen: direct oogcontact.
Zo zien we dat ook in de politiek gemeenten en andere overheden omschakelen op digitaal vergaderen. We zagen dat in een gemeente dat sprekers na elkaar aan de beurt komen en interrupties aangekondigd worden via een appgroep. De spontaniteit van het maken van belangrijke opmerkingen verdwijnt hier door. Ook in zakelijke meetings zie je dit heel duidelijk. Iedereen doet een zegje. We kijken naar elkaar via een scherm, maar zien elkaar eigenlijk ook niet. In Adformatie wordt een treffend citaat gegeven: “alsof er een glazen wand gezet is tussen mij en het leven”. Want uiteindelijk zijn we als mens een sociaal dier. Die niet kan zonder echte contacten.
Opvallend zijn ook argumenten vanuit de neurologische wetenschap. In voornoemd artikel geeft een wetenschapper aan dat direct oogcontact (dus niet via een scherm) onze hersenen heel anders prikkelt. En dat we via een scherm veel minder empathie voelen. Het gaat hierbij om de zogenoemde spiegelneuronen. Door deze spiegelneuronen identificeren we ons met de ander en voelen we wat de ander voelt. Via een scherm worden deze spiegelneuronen veel minder geactiveerd.
Daarom is het van essentieel belang voor onze economie dat de meetings- en eventindustrie weer gaat draaien. Dit zal met de nodige aanpassingen moeten gebeuren. Ruimte zal gemaakt of gecreëerd moeten worden. Verschillende hardwerkende ondernemers lieten op MeetingsPlatform met verschillende berichten zien dat ze weer aan de slag willen. Er worden zalen heringericht zodat er anderhalve meter afstand tot elkaar is. De routing in gebouwen wordt veranderd. Plexiglas platen bieden mogelijkheden.
Het is broodnodig voor de economie dat ook de politiek deze signalen goed tot zich neemt. En de meetings- en eventindustrie ook vooral de ruimte geeft om inventieve maatregelen te kunnen nemen zodat echte meetings weer kunnen plaatsvinden. Onze branche verdient het hierbij indien nodig extra steun te ontvangen om dit allemaal in gang te kunnen zetten. Want zonder echte meetings zakt er een fundament onder de economie weg.
De blog van Farah Nobbe in Adformatie: https://www.adformatie.nl/digital-transformation-tech/waarom-online-vergaderen-video-je-zo-uitput