Iedereen is ervan doordrongen dat de coronapandemie het jaar 2020 volledig op z’n kop gezet heeft. Al tijdens de eerste dagen van de ‘intelligente lockdown’ heeft Postillion Hotels zich voorbereid op de nabije toekomst. Er werd conform de landelijke richtlijnen een omvangrijk protocol opgesteld met als doel uw verblijf bij Postillion Hotels zo comfortabel mogelijk te maken. MEETINGS sprak met Erik-Jan Ginjaar, algemeen directeur van Postillion Hotels Nederland over lastige beslissingen en een blik op de toekomst.
Postillion Hotels Nederland vormt een keten van zes hotels: Amersfoort-Veluwemeer, Amsterdam, Arnhem, Deventer, Dordrecht en Utrecht-Bunnik. Deze hotels zijn uitermate geschikt voor zakelijke bijeenkomsten. Daarnaast zijn er drie Postillion Convention Centres: Amsterdam, Rotterdam WTC en Utrecht-Bunnik, waar congressen, evenementen, beurzen andere grote bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd.
Moeilijke beslissingen Het jaar 2020 is het jaar waarin alles anders is geworden: anders dan verwacht en vooral anders dan gewenst. De gevolgen van het coronavirus zijn groot. Het internationale toerisme is nagenoeg stilgevallen en zakelijke bijeenkomsten werden lange tijd helemaal niet meer gehouden. Ginjaar: “Veel mensen kozen voor een vakantie in eigen land, waardoor er toch nog enige omzet gerealiseerd kon worden, maar het is nog lang niet op het niveau van voor corona.”
Ook Postillion Hotels Nederland ontkwam niet aan stevige ingrepen. “We kijken vooruit naar 2021. In het eerste of tweede kwartaal wordt herstel verwacht. Echter, de tussentijd moeten we wel door zien te komen en daarvoor hebben we verdrietige beslissingen moeten nemen.” Ginjaar doelt hierbij op het ontslag van bijna een derde van het personeel. “Je hebt het hier dan over mensen, die met grote toewijding voor Postillion Hotels Nederland hebben gewerkt. Die haal je niet zomaar even achteloos van de payroll.”
Herstel van de markt Heel voorzichtig heeft het herstel van de markt ingezet. Vooral op het gebied van trainingen worden er weer zakelijke bijeenkomsten georganiseerd. “Wij merken dit vooral in Utrecht-Bunnik”, zegt Ginjaar. De ligging zal hierbij zeker een rol spelen: centraal in het land, maar net buiten de stad, waardoor grote drukte eenvoudig kan worden vermeden. Vanzelfsprekend geldt ook dat groepen die voor trainingen komen, normaliter niet heel omvangrijk zijn.
“Helaas is Amsterdam een voorbeeld van een hotel waar het herstel nog niet duidelijk merkbaar is. De drukte van de stad en de hoeveelheid besmettingen kunnen daar de oorzaak van zijn”, aldus Ginjaar. “Hier is de situatie dus nog erg lastig.”
Vertrouwen kweken Binnen de marges van de huidige maatregelen kan er toch weer veel georganiseerd worden. “Het is belangrijk dat mensen het vertrouwen krijgen dat een meeting veilig is”, zegt Ginjaar. “Hiervoor moeten we als branche de handen ineen blijven slaan. We zijn blij dat deze saamhorigheid er ook is.” Ginjaar benadrukt het belang van partnerships tussen verschillende collega-hoteliers. “We hebben elkaar in deze tijd heel hard nodig. Samen zijn we sterker dan ieder van ons afzonderlijk. Alleen samen kunnen we als branche weer groeien.”