Zodra er twee of meer mensen met elkaar gaan samenwerken, is er sprake van een team. Althans, dat is de bedoeling. Een groep mensen is echter niet per definitie een team. Sterker nog, als er niet iets van structuur wordt aangehouden, kan zelfs een groep van twee mensen met knallende ruzie ontploffen. Daar zit u uiteraard niet op de wachten. Daarom bespreken we in dit tweede artikel in de serie ‘Hoe organiseren we…’ hoe we een geslaagde teambuilding kunnen organiseren.
Wie wel eens een kindersportteam in actie heeft gezien, herkent dit beeld vast wel: ergens op het veld is een bal en daar rennen alle kinderen achteraan en ze hebben een leuke wedstrijd. En wie wel eens een orkest met beginnende muzikanten heeft beluisterd, heeft ongetwijfeld respect voor de dirigent van dit orkest gekregen… Een sporttrainer en een dirigent zijn twee voorbeelden van teamleiders die door middel van teambuilding een goed sportteam en een prachtig spelend orkest kunnen realiseren.
Vertrouwen
Een team is veel meer dan een groep mensen. Een team is een aantal mensen die zodanig met elkaar samenwerken, dat er opgeteld meer tot stand wordt gebracht dan wanneer elk teamlid afzonderlijk aan het werk zou gaan. Teambuilding is meer dan het combineren van mensen met de juiste vaardigheden, mentale instelling en persoonlijkheden. Een groep is pas een team als iedereen zijn potentie kan inzetten, waardoor gezamenlijk hogere doelstellingen kunnen worden bereikt. Zelfs in onze zeer geïndividualiseerde samenleving zijn en blijven mensen groepswezens. We willen deel uitmaken van een groep. Dat geeft een vorm van rust en zorgt ervoor dat
we ons met andere zaken bezig kunnen houden. We moeten onze medegroepsleden kunnen vertrouwen. Vertrouwen geeft een vorm van veiligheid en in een veilige omgeving is een mens productiever. Het kweken van vertrouwen is daarom een belangrijk onderdeel van team-building. Bij een teambuildingsactiviteit kan hieraan gewerkt worden.
Communicatie
Zodra er sprake is van vertrouwen, wordt communicatie een stuk eenvoudiger. Mensen die elkaar vertrouwen, spreken elkaar sneller aan. Dat voorkomt conflicten en als er al eens onenigheid ontstaat, kunnen deze conflicten sneller opgelost worden. Tijdens een teambuilding kan op een informele wijze aan communicatie gewerkt worden. Mensen die samen een spel spelen, samen inspanning leveren of samen een training of workshop volgen, gaan eigenlijk vanzelf met elkaar in gesprek. Zo leren zij elkaar ook op een andere manier kennen. Als mensen elkaar kennen is er ook sneller begrip voor het doen en laten van een ander. Dit komt niet alleen de persoonlijke verhoudingen ten goede, maar ook de onderlinge samenwerking.
Creativiteit
Een aansprekende locatie is het halve werk bij een teambuilding. Aansprekende locaties dragen bij aan de sfeer waarin de teambuilding plaatsvindt. De MEETINGS Locatie Top 500 geeft elk jaar een overzichtelijk beeld van welke locaties er in Nederland zijn en ook voor België is sinds kort een dergelijk overzicht beschikbaar: de MEETINGS Locatie Top 100. Een teambuilding is altijd een onderbreking van de dagelijkse routine. Mensen kijken hoe dan ook anders naar hun dagelijkse activiteiten, omdat ze in een andere omgeving zijn. Dat stimuleert de creativiteit, waardoor geregeld weer nieuwe inzichten ontstaan. Die creativiteit wordt nog versterkt doordat mensen elkaar tijdens een teambuilding ook op een andere manier leren kennen.
Een goede teambuilding
We hebben het waarom van een teambuilding besproken. Maar wat is er nodig voor een geslaagde teambuilding?
Enkele tips:
• Maak er geen les van, maar ga voor een leuke activiteit: zorg ervoor dat u weet wat uw mensen leuk vinden en haak daarop in.
• Schermen uit! Online was praktisch tijdens de pandemie, maar teambuildings zijn per definitie offline. Betrek iedereen erbij, ook degenen die u eigenlijk alleen van het scherm kent.
• Teambuilding hoort bij het werk. Daarom hoort uw teambuilding onder werktijd plaats te vinden en niet in de privétijd van uw mensen.
• Iedereen hoort erbij. Dit betekent, dat u uw teambuilding moet afstemmen op wat uw mensen kunnen.
• Een teambuilding hoeft niet eenmalig zijn. U kunt ook elke week of maand een moment een activiteit
(laten) organiseren, waardoor teambuilding een stevig onderdeel van het werk wordt.
• Ook kleine activiteiten kunnen al helpen. Een middagje bowlen, een pubquiz, een talentenshow, een escape room – blijf variëren en evalueren en bedenk: een werkplek is veel meer dan alleen een kantoor waar geld verdiend moet worden.
Deel dit bericht: