EACD is de afkorting van de European Academy of Childhood Disability (EACD). Deze organisatie verenigt Europese professionals die werken met kinderen met een beperking zoals kinderartsen, neuropediaters, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en leerkrachten voor kinderen met speciale noden. EACD promoot onderzoek en ondersteunt opleiding voor een goede en effectieve behandeling van kinderen en jongeren met een beperking. Het grootste en meest in het oog springende evenement van het EACD is zonder twijfel het jaarlijkse EACD congres in mei-juni. Van over de hele wereld nemen EACD-leden, maar ook logopedisten, verplegers, artsen, chirurgen en families deel aan dit vierdaagse congres.
In 2021 brengen Professor Elegast Monbaliu (KU Leuven) en Professor Bernard Dan (ULB en KU Leuven) het EACD congres naar Brugge. Van 26 tot en met 29 mei zal Brugge EACD worden en EACD Brugge. Het Concertgebouw en de KU Leuven Campus Brugge zullen helemaal in het teken staan van het congresthema: ‘Composing a new symphony - Challenging times, new collaborations’.
Hefboom
EACD 2021 wil niet alleen een klassiek congres zijn, met keynote lectures, parallelle sessies en koffiepauzes, het wil ook een hefboom zijn, op de eerste plaats voor de regio West-Vlaanderen, maar ook voor de EACD-gemeenschap in België en Europa. Het wil (figuurlijk) een symfonie schrijven met alle betrokken stakeholders, en een wezenlijke verandering brengen in het leven van de grote EACD-gemeenschap. Die ambitie realiseert het in drie stappen.
Concert
Het congres opent met een concert. Aan dat concert zal anderhalf jaar voorbereiding voorafgegaan zijn, onder leiding van Dirk Lievens. Hij is directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Roeselare, en dirigent van STAP Roeselare, CAZ Oostende en het West-Vlaams Jeugdorkest voor Strijkers. In 2017 bracht hij met het initiatief Crossing Music Belgium kinderen uit andere culturen (uit West-Vlaamse scholen en opvangcentra) bij elkaar om samen volksliedjes van over de hele wereld te zingen. Het project won de Koningin Mathilde Prijs 2017. Voor het concert in 2021 brengen EACD 2021, MiraLouise Fonds, en het Concertgebouw, onder leiding van Dirk Lievens, kinderen met en zonder beperking samen, die anders niet met elkaar in aanraking zouden komen. Samen met scholen, koren en orkesten uit de regio repeteren de kinderen een jaar lang voor het hoogtepunt, het concert in het Concertgebouw op woensdag 26 mei 2021. De organisatoren hopen dat dit de start kan zijn van een langdurige samenwerking, een nieuwe muzikale boost in de regio.
Internationaal verschil
Het congres wil niet alleen lokaal een verschil maken, maar ook internationaal. EACD betrekt niet alleen de Europese gemeenschap, maar ook vele collega’s in andere werelddelen. Op vorige EACD-congressen was er steevast een grote delegatie uit Noord-Amerika, Azië en Oceanië aanwezig. In deze COVID-19-tijden is reizen minder vanzelfsprekend geworden. EACD 2021 zet daarom maximaal in op de beschikbare technologieën om van deze editie het congres van de toekomst te maken. Het gebeuren wordt opgevat als een volledig hybride event, met zowel online als offline deelnemers aan de verschillende sessies en sociale events. Kortom een congres van iedereen en voor iedereen.
Sportdag
Op zaterdag 29 mei 2021 eindigt het congres met een sportdag. Kinderen met een beperking, hun familie, trainers, therapeuten, leerkrachten, onderzoekers en vele andere sympathisanten: iedereen is welkom op deze sportieve afsluiter van het congres. Nieuwe en bekende sporten voor kinderen met een beperking komen aan bod: er is ruimte voor initiaties, professionele oefenwedstrijden en praktijkgerichte lezingen. Ook hier is het doel van de organisatoren mensen samenbrengen en inspireren voor de toekomst.
De organisatoren van EACD 2021 zijn hard aan het werk om van deze editie een onvergetelijke congreservaring te maken. Het belooft een uniek event in Brugge te worden