De start van La Vuelta in Nederland is uitgegroeid tot een groot wielerfeest. Van de ploegenpresentatie in Utrecht tot en met de eindsprint in Breda, verwelkomden enthousiaste wielerfans het peloton. Naar schatting brachten bijna een miljoen wielerfans een bezoek aan het evenement. Het Nederlandse succes maakt het fiesta compleet.
De derde etappe in Nederland voerde het peloton van de start in Breda, via de Brabantse Wal terug naar Breda. Direct na de start trok het peloton door de Grote Kerk in Breda, waar werd stilgestaan bij de slachtoffers van COVID. Het was één van de vele bijzondere momenten in de live-uitzendingen van La Vuelta. De drie etappesteden Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda en de provincies Utrecht en Noord-Brabant vertoonden zich in volle glorie aan de wereld. Sam Bennett was de meest succesvolle renner, met maar liefst twee etappeoverwinningen.
Paul Depla, Burgemeester van Breda: “Breda was vandaag gehuld in Spaanse sferen. Met 350.000 bezoekers in Breda en langs het parcours was het vandaag grenzeloos genieten. Kijk bijvoorbeeld naar het prachtige moment in de Grote Kerk. De sfeer was fantastisch en we hebben vandaag weer laten zien dat Breda, Spanje en La Vuelta elkaar prachtig aanvullen.”
De Spaanse organisator Unipublic, kijkt eveneens terug op een succesvolle start van La Vuelta. “De warme reacties van het enthousiaste Nederlandse publiek waren geweldig. We voelden ons thuis”, aldus Javier Guillén, algemeen directeur van La Vuelta. “Het project La Vuelta Holanda is na twee jaar wachten uitgekomen en heeft onze verwachtingen overtroffen. Nederland is een plek die fietsen ademt en die we in ons hart gesloten hebben. We zijn gekomen om geschiedenis te schrijven en we vertrekken met een van de meest ongelooflijke verhalen die we, vanuit het perspectief van La Vuelta, ooit hebben meegemaakt”, besloot hij.
997.500 bezoekers langs de route, miljoenen kijkers thuis
Met geschatte bezoekersaantallen van 12.500 (ploegenpresentatie), 260.000 (eerste etappe), 375.000 (tweede etappe) en 350.000 tijdens de etappe Breda-Breda, werd de start van La Vuelta in Nederland boven verwachting bezocht.
De kijker thuis stemde ook massaal af op de uitzendingen van La Vuelta. Via de NOS keken respectievelijk 2,1 miljoen en 1,5 miljoen mensen naar (een deel van) de eerste twee etappes.
Nederlands succes
De winst van Team Jumbo-Visma in de ploegentijdrit legde de basis voor Nederlands succes. De speciaal voor de Nederlandse etappes ontworpen rode trui werd gedragen door Robert Gesink en Mike Teunissen, terwijl teamgenoot Edoardo Affini hem meeneemt naar Spanje.
Ander Nederlands succes was er voor Julius van den Berg. In de bergtrui reed hij door zijn woonplaats Roosendaal. Hij behield de bergtrui ook in de derde etappe en draagt hem dus ook dinsdag in Spanje.