Foto Rudi Moesen, vlnr Luc Didden, Jos Haumont, Giuliano Bruno & Wout Cardeynaels
De Limburgse ondernemers Giuliano Bruno (Group Bruno en Restaurants Giuliano), Jos Haumont (Zaakvoerder Immo Haumont en Woodmanager Nordbord) en Luc Didden (Zaakvoerder Didden BV gereedschappen en Grobelco BV) nemen de uitbating van Brasserie ’t Stasjon in As over. Sinds eind januari zijn de ondernemers ook al eigenaar van het gekende Hotel Restaurant Mardaga dat tegenover het station ligt. Twee overnames op één maand tijd in coronatijden is zeer opmerkelijk.
“Dit is een opportuniteit die we niet kunnen laten schieten”, zegt Giuliano Bruno. “Met de overname van Brasserie ’t Stasjon, kunnen we deze hele site verder culinair uitbouwen en tot een synergie komen. Brasserie ’t Stasjon heeft een uitgebreide menukaart en is een perfecte aanvulling met het traditionele Restaurant Mardaga dat aan de andere kant van de straat ligt.” Beide locaties hebben ook grote terrasruimtes, ideaal om met prachtig weer te genieten van een heerlijke lunch.
La gare d’ Asch is het oudste stationsgebouw van Limburg en speelde vroeger een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek. Van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag. Nu vind je in een gerestaureerde trein het smalste bezoekersonthaal van het Nationaal Park Hoge Kempen. Er staat een 31m hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerst steenkool in Limburg ontdekte te As. Hier vertrekken vele wandelaars en fietsers om de Limburgse natuur te ontdekken.
“We hebben heel wat plannen met de site van het Stationneke van As”, Zegt burgemeester Tom Seurs. “We zijn op dit moment bezig met het opstellen van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) om de site toeristisch aantrekkelijker te maken. Eens dit plan goedgekeurd is het tijd om over te gaan tot de effectieve uitvoering ervan. We voorzien meer beleving op de site van een uniek onthaal, een evenementenweide en originele overnachtingsmogelijkheden. Hiernaast willen we vooral inspelen op onze belangrijke troef, natuurrecreatie. De stationsomgeving moet een leuke creatieve omgeving zijn voor fietsers, wandelaars en niet te vergeten onze eigen inwoners.
Hotel Mardaga gaat maandag 1 maart terug open onder leiding van de nieuwe manager Wout Cardeynaels. Het restaurant en brasserie ’t Stasjon blijven gesloten zolang de coronamaatregelen voor de horeca van kracht blijven.
Foto Rudi Moesen, vlnr Luc Didden, Jos Haumont, Giuliano Bruno & Wout Cardeynaels