Vanaf 2 oktober presenteert het Joods Cultureel Kwartier de tentoonstelling ‘Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten’ in het Joods Historisch Museum. In deze uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam wordt de bekende én onbekende geschiedenis ontrafeld. Wie leefden hier vroeger? Hoe zat de buurt in elkaar? Wat is het verhaal van de beroemde markt?
Als een kale zandvlakte, zo lag het Waterlooplein er veertig jaar geleden bij. De leegte was in afwachting van wat er zou komen: het complex van het stadhuis-muziektheater, vlakbij het museum met aangrenzend de markt. Door het grote gat midden in de eens zo volle Jodenbuurt vroeg men zich af hoe het er vroeger uitzag. Wat is er verdwenen en waarom? In de jaren tachtig zochten stadsarcheologen naar antwoorden op deze vragen, door in het binnenste van de buurt en onder de grondonderzoek te doen. Tegenwoordig, na onderzoek met de nieuwste technieken, vertellen deze voorwerpen de talloze verhalen die zich op het van oudsher multiculturele plein hebben afgespeeld.
De buurt binnenstebuiten
De tentoonstelling geeft een beeld van hoe het Waterlooplein al vanaf de 16e eeuw een thuis was voor mensen uit verschillende culturele en sociale achtergronden. Het stadsbestuur laat in de Amstel een eiland aanleggen genaamd Vlooienburg. Vanwege de godsdienstige tolerantie en economische kansen kwamen er mensen op af uit alle windstreken. Onder hen immigranten van Spaans- en Portugees-joodse afkomst die in Amsterdam willen wonen. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog was het een plek van leed. Uiteindelijk verandert de buurt drastisch in de jaren zeventig en tachtig door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater.
Marktaanwinsten en bodemvondsten
Een bijzondere plaats in de tentoonstelling hebben de bodemvondsten. Toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’ in de jaren ’80 werden er 1600 kippenbotjes, schoentjes en zelfs Chinees porselein gevonden in beerputten. Dit vertelt vandaag de dag veel over de mensen die hier woonden en werkten. Deze verhalen, uit ruim 400 jaar geschiedenis, zijn in de tentoonstelling te ontdekken aan de hand van een ruime hoeveelheid bodemvondsten, foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten.
Over het Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) bestaat uit het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum (tijdelijk gesloten voor verbouwing). Het JCK nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis. Meer informatie: www.jck.nl.
Joods Cultureel Kwartier | Jewish Cultural Quarter
Postbus 16737
1001 RE Amsterdam
www.jck.nl