Welke sporen hebben kolonialisme en slavernij achtergelaten in de collectie van Museum Speelklok? Welke verhalen zijn er te vertellen over de muzikale tradities en de zwarte muzikanten, en hoe verbindt die muziek de verschillende continenten? Hoe was het, maar vooral ook hoe is het om een zwarte muzikant in Europa of de VS te zijn? Deze en andere vragen probeert Museum Speelklok op 4, 12, 18 en 25 september te beantwoorden met Swing! De kracht van zwarte muziek, een reeks van vier avondvullende programma’s met o.a. optredens van Izaline Calister, Blue Grass Boogiemen, Denise Jannah en Shailesh Bahoran.
In Swing! De kracht van zwarte muziek stelt Museum Speelklok zes objecten met een koloniaal verleden centraal. Samen met gastconservator Garjan Sterk, specialist op het gebied van gender en diversiteit, en muzikant Melanie Tangkau wil Museum Speelklok aan de hand van muziek en gesprekken met de artiesten meer interpretaties van de collectie laten zien.
Verschillende thema’s
De avonden zijn opgedeeld in verschillende thema’s: Antillen, Roots Music, Swing en Streetdance. Deze thema’s sluiten nauw aan bij het object uit de collectie van Museum Speelklok en de artiest die de desbetreffende avond centraal staat. Naast muziek, zang en dans is er ruimte voor dialoog waardoor er andere perspectieven op deze museumobjecten ontstaan.
Museumcollectie
Binnen de vaste collectie van Museum Speelklok bevinden zich objecten die een complexer verhaal met zich meedragen dan tot nu toe is verteld, zoals de Fruitverkoper en de Double Tino. De Double Tino is een orchestrion uit 1935 toen de jazz in Parijs populair werd. Twee bewegende mensfiguren stellen echte muzikanten voor: de witte zanger Tino Rossi en een zwarte slagwerker uit Martinique van wie de naam helaas onbekend is. De muzikanten van de Double Tino zijn recentelijk in dezelfde feestelijke nieuwe kleding gestoken. De vraag is wat het publiek toen zag en wat wij nu zien.
Museum Speelklok wil met het project een bijdrage leveren aan een meerstemmig perspectief op onze geschiedenis door de komende jaren andere verhalen toe te voegen aan de objecten. Daardoor wordt het leukste museum van Nederland echt het museum van ons allemaal.
Programma
Zaterdag 4 september 2021: Antillen. Optreden: Izaline Calister. Object: K’ai Orgel
Zondag 12 september 2021: Roots Music. Optreden: Bluegrass Boogiemen. Object: Encore-banjo
Zaterdag 18 september 2021: Swing! Optreden: Denise Jannah. Object: Double Tino
Zaterdag 25 september 2021: Streetdance. Optreden: Shailesh Bahoran. Object: Blackface Speeldoos
Over de artiesten
De muziek van Izaline Calister is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en vocale jazz. Blue Grass Boogiemen spelen traditioneel bluegrass. De in Suriname geboren Denise Jannah beweegt zich met artistieke vrijheid in jazz, soul, gospel, latin, R&B en wereldmuziek. Theatermaker en choreograaf Shailesh Bahoran is een veelzijdige hip hop danser die zich onderscheidt door zijn fenomenale techniek, originaliteit en expressiviteit.
Kaartverkoop is direct van start via www.museumspeelklok.nl