Het EACD2024 congres palmt Brugge in.
Van 29 mei tot en met 1 juni komt het EACD-congres naar Brugge, het grootste congres wereldwijd in het domein van neuromotorische aandoeningen. EACD staat voor de European Academy for Childhood Disability. De internationale academische organisatie zet zich in voor een betere levenskwaliteit voor wie als kind een beperking heeft opgelopen. EACD 2024 wil de thematiek breed onder de aandacht brengen via muziek, sport en cultuur. Het slaat hiervoor de handen in elkaar met KU Leuven, Stad Brugge en VisitFlanders.
Ongeveer 1 op de 500 kinderen wereldwijd heeft een beperking sinds de geboorte of door trauma in de vroegste levensjaren. Meer dan 1.200 wetenschappers uit de hele wereld wisselen van 29 mei tot 1 juni de laatste wetenschappelijke inzichten over dit onderwerp uit, tijdens het EACD 2024 in Brugge.
Prof. dr. Elegast MONBALIU, EACD 2024:
“Wie sinds de kindertijd met een neuromotorische beperking geconfronteerd wordt, heeft het vaak moeilijker om volwaardig deel uit te maken van onze samenleving. Nochtans onderstreept het VN-verdrag uit 2006 duidelijk dat iedereen recht heeft op degelijk onderwijs, woonkwaliteit, tewerkstelling, mobiliteit en toegang tot sport en culturele activiteiten. Met het EACD-congres en de slogan ‘Composing a new symphony’ willen we op een constructieve manier aandacht vragen voor de positie van mensen met deze beperking en hen gepaste en haalbare oplossingen aanreiken.”
Technologie en innovatie bieden anno 2024 heel wat mogelijkheden, weet prof. dr. Monbaliu, maar daar hangt een prijskaartje aan vast. Ook het beleid botst nog op uitdagingen inzake toegankelijkheid en participatie van personen met een beperking.
Congres met een grote +
“EACD wil nieuwe samenwerkingen ontwikkelen en de strategieën aanpassen aan de behoeften van mensen met een beperking in een snel veranderende wereld”, gaat Monbaliu verder. “We hopen in dit opzet te slagen en brengen daarom de wetenschappelijke wereld samen in Brugge. Innovatieve oplossingen, onderzoek en nieuwe inzichten komen tijdens het congres aan bod. Daarnaast is het congres ook een middel om lokaal impact te creëren en de kracht van het individu centraal te stellen. Hiervoor hebben we een - voor een congres - uniek impactprogramma uitgewerkt onder de naam EACD+. Het EACD-congres is zo veel méér dan een congres, het wil mee het maatschappelijk verschil maken.”
Op vrijdag 31 mei wordt het BMCC in het kader van EACD+ omgetoverd in een ‘experience room’. Tal van standhouders laten bezoekers er kennismaken met low én hightech oplossingen voor mensen met een motorische beperking. Uitproberen staat centraal en de beurs mikt op beleven, testen en feedback geven. Zo wil EACD+ zorgtechnologie verder verbeteren, in overleg met de mensen voor wie ze bedoeld is.
Op zaterdag 1 juni palmt een heus sportfestival tenslotte de campus van topsportschool KTA Brugge in. Kinderen en jongeren kunnen er proeven van sporten en plezier beleven aan bewegen op maat van hun mogelijkheden. Via initiaties, lezingen, workshops en trainingen kunnen bezoekers ook hun kennis over inclusief sporten vergroten en hun steentje bijdragen om het in de praktijk te brengen.
Met EACD+ wordt het wetenschappelijke EACD-congres in Brugge zo ‘naadloos’ gekoppeld aan een driedaags event dat levenskwaliteit, sport en cultuurbeleving voor personen met een (aangeboren) beperking, centraal stelt.
Burgemeester Dirk De fauw:
"Ik ben verheugd dat de thematiek van het congres breed wordt uitgedragen en dat academische inzichten via een uniek, boeiend en leerrijk activiteitenprogramma aan een breed publiek worden gepresenteerd. Met de experience room, het sportfestival en het concert wordt er niet alleen meer impact gecreëerd voor de Bruggeling, maar ook regionaal, nationaal en internationaal. Toekomstige EACD-congressen in het buitenland zullen eveneens impactprogramma’s uitrollen. Het congres in Brugge is de eerste editie waarbij dit gebeurt, een primeur voor EACD en voor congressen in het algemeen. Binnen Vlaanderen is dit één van de eerste en zeker één van de grootste congressen met een dergelijk impactprogramma. Als gaststad zijn we daar bijzonder trots op!"
Schepen van Welzijn Pieter Marechal:
" Als Stad Brugge zetten we heel sterk in op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dit varieert van een toegankelijkheidslabel voor gebouwen tot toegankelijkheid in sport, cultuur en werk. Toegankelijkheid is een recht voor elke persoon, met of zonder beperking, en een plicht voor ons als inclusieve stad."
Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys:
"Brugge is een voortrekker in sociaal beleid met een sterke focus op innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. Innovatie die de samenleving vooruit helpt, is een topprioriteit voor Stad Brugge. Het is dan ook geen toeval dat onze incubator, Brugge Inc., de thuisbasis is van CoMoveIT, een hightech start-up die zich richt op maximale mobiliteit met behulp van slimme besturingssystemen en AI. Brugge Inc. is een krachtig instrument dat we verder willen ontwikkelen om ons sociaal, duurzaam en innovatief beleid te versterken."
Schepen van Toerisme Mieke Hoste:
"Het aantrekken van residentiële congressen, meetings en incentives is één van de speerpunten van ons toerismebeleid. Met goed uitgeruste congrescentra, uitstekende verblijfsaccommodatie en unieke locaties heeft Brugge meerdere troeven om dit potentieel aan te spreken. We zijn dan ook trots om eind deze maand 1.200 wetenschappers uit alle hoeken van de wereld te mogen verwelkomen."